Ardea main logo.
ARDEA
NaslovnaO namaPrijavi se

ARDEA MASTERCLASS

Putuj kroz zadivljujuće carstvo klasične glazbe i otkrij njezine mnogobrojne nijanse, složenost i ljepotu. Naši seminari koje vode vrhunski glazbeni stručnjaci omogućuju ti koncerte izvedbe, rasprave i praktična istraživanja instrumenata i izvodilačkih tehnika koja definiraju ovu bezvremenu umjetničku formu.
ISTRAŽI
Međunarodni seminar klasične glazbe ARDEA, osnovan 2017. godine preko Centra za obrazovanje i kulturu „Akademija” Čapljina, već sedmu godinu zaredom, mladim i nadarenim glazbenicima nudi mogućnost sudjelovanja na majstorskim radionicama i predavanjima, suradnju s vodećim instrumentalnim pedagozima, izgradnju vlastitog umjetničkog identiteta kroz individualni i progresivni rad, koncertnu aktivnost te interakciju s drugim mladim umjetnicima iz cijeloga svijeta. Potaknuti željom kulturne izgradnje i doprinosa visokom umjetničkom obrazovanju u Bosni i Hercegovini, ali i cjelokupnoj jugoistočnoj Europi, vođeni potpunim entuzijazmom i senzibilitetom prema mladim glazbenicima i njihovim unutarnjim potrebama, „Akademija” i njezini partneri neumorno rade na očuvanju i obogaćivanju ovog, već tradicionalnog, glazbenog susreta kojeg je do sada posjetilo preko 300 mladih ljudi iz cijeloga svijeta.
Gotovo cjelotjedno druženje unutar radnog okvira ispunjenog radionicama i koncertima omogućuje mladim ljudima uranjanje u potpunu i transformativnu moć glazbe koja nas povezuje jedne s drugima, ali i sa svijetom oko nas. Međusobni dijalog očitovan kroz individualni rad s ARDEA pedagozima mladu osobu beskompromisno grade i usmjeravaju, a radna atmosfera i komunikacija s kolegama iz cijelog svijeta potiču i motiviraju u izgradnji boljeg umjetnika i još bolje osobe. Besprijekorni i gotovo neograničeni uvjeti vježbanja i konzultacija s našim stručnjacima doprinijet će mogućnosti apsolutne posvete interpretativnom i tehničkom angažmanu na postizanju što boljeg rezultata i kvalitetno utrošenom „odmoru” svakog polaznika.
Poticanje dijaloga, suradnje i izgradnje mira, kroz Međunarodni seminar klasične glazbe ARDEA, projektom PIECE FOR PEACE prepoznala je i Europska komisija kroz potporu programa Kreativne Europe BiH, Ministarstva kulture i sporta Federacije Bosne i Hercegovine, Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine, Hercegovačko-neretvanske županije, grada Čapljine i mnogih drugih institucija koje su i danas vjerni pokrovitelji ARDEA Masterclassa. Štoviše, multikulturalno okruženje kakvo Čapljina nudi, blaga mediteranska klima te izvrsni uvjeti grupnog ili individualnog rada, učinit će boravak na seminaru ugodnim i stvoriti neraskidivi duh zajedništva i prijateljstva među sudionicima svih dobnih skupina.
Kroz osjetljivost prema nerijetko marginaliziranim, ali i ugroženim društvenim skupinama, ARDEA Masterclass od samog početka izlazi iz već ustaljenih, konvencionalnih okvira organizacije sličnih majstorskih tečajeva solidarizirajući se, pritom najviše, s mladim i nadarenim glazbenicima kojima financijske mogućnosti ne dopuštaju sudjelovanje na ovakvoj vrsti neizostavne umjetničke nadogradnje za svakog ozbiljnog glazbenika. U korist toga, a imajući u vidu i cjelokupnu ekonomsku situaciju zemlje u kojoj je ovaj seminar pokrenut, ARDEA Masterclass svim državljanima Bosne i Hercegovine omogućuje paket pomoći u obliku stipendija kojima se ukupan trošak prijave i participacije za svakog pojedinog kandidata umanjuje za polovicu njezinog iznosa. Time se olakšava mogućnost sudjelovanja, ali i potiče na sveobuhvatnu brigu o perspektivnim generacijama mladih i nadasve talentiranih glazbenika cijele naše zemlje.
ARDEA Masterclass, također, ne može i neće ignorirati nepovoljnu aktualnu situaciju koja je zahvatila na tisuće mladih ljudi, učenika i studenata mnogobrojnih regija Ukrajine. Stoga će ARDEA ove godine, po prvi puta, zainteresiranim polaznicima - državljanima Ukrajine omogućiti paket pomoći u obliku 4 individualne stipendije kojima se potpuno pokriva trošak prijave, participacije i cjelokupnog boravka na seminaru te pruža sva potrebita materijalna i socijalna skrb, a sve kako bi im se, po uzoru na minula ratna događanja u našoj zemlji, barem malo olakšalo i priuštilo „normalno” obrazovanje i odrastanje okruženo glazbom.
ARDEA 2023 u Čapljinu dolazi po sedmi put, a tijekom ljetnog majstorskog ciklusa bit će domaćin devetero vrsnih instrumentalnih pedagoga, uvaženih profesora i profesorica kako iz Bosne i Hercegovine, tako i svijeta. Ugostit će i nekoliko umjetničkih suradnika, koncertnih interpreta i predavača te omogućiti jedinstvenu sintezu svih aspekata koji mladog glazbenika vode od učionice do koncertne pozornice. Ljetni majstorski ciklus započinje 6. lipnja i traje sve do 3. rujna, a u ponudi ARDEA 2023 nalaze se 4 instrumentalna kursa - seminari za violinu, klavir, flautu i gitaru. Zimski majstorski ciklus započinje 15. prosinca i traje do 17. prosinca, a u ponudi ARDEA 2023 nalazi se instrumentalni kurs za klavir.Zadovoljstvo nam je predstaviti vam naše ovogodišnje ARDEA 2023 predavače:
LJETNI CIKLUS
VIOLINA
Goran Končar, Hrvatska
22. lipnja - 28. lipnja
Evgenia Epshtein, Izrael/Hrvatska
22. lipnja - 28. lipnja
Irena Vučić, Bosna i Hercegovina
22. lipnja - 28. lipnja

Ivan Batoš, umjetnički suradnik
GITARA
Maroje Brčić, Hrvatska 12. srpnja - 18. srpnja
Željko Mandarić, Bosna i Hercegovina
12. srpnja - 18. srpnja
Gabrijela Glavinić, umjetnička suradnica
FLAUTA
Marko Zupan, Slovenija 20. srpnja - 26. srpnja
Silvia Vukojević, umjetnička suradnica
KLAVIR
Đorđe Stanetti, Hrvatska 24. srpnja - 30. srpnja
Marijan Đuzel, Hrvatska
24. srpnja - 30. srpnja
Oliver Kern, Njemačka
28. kolovoza - 3. rujna
Božidar Vlašić, umjetnički suradnik
ZIMSKI CIKLUS
KLAVIR
Dragomir Bratić, Srbija
2. prosinca - 4. prosinca

Gabrijela Glavinić, umjetnička suradnica
Važno: upute za sudjelovanje, prava i obveze, postupak i cijene prijave i participacije za zimski majstorski ciklus nisu isti kao i za ljetni majstorski ciklus. Zimski majstorski ciklus ne uključuje mogućnost djelomičnog ili potpunog stipendiranja polaznika. Detaljne informacije o uputama za sudjelovanje, pravima i obvezama, postupku i cijenama prijave i participacije za zimski majstorski ciklus bit će pravodobno objavljene na službenoj internetskoj stranici ARDEA Masterclassa.
Za detaljne informacije o Međunarodnom seminaru klasične glazbe ARDEA pogledaj
ovdje.